Neuroszinkronizációs terápia

A Kovalenko®Klinikán, a mozgásszervi és belső szervi mechanikus problémák megoldása során sokszor megfigyelhető volt, hogy egyes páciensek már az 1-2 kezelésen jelentősen javultak, mások még az 5. után sem váltak panaszmentessé, és az eredeti állapotuk sokkal gyorsabban tért vissza eredeti negatív szintjére, mint másoknál.

Ennek magyarázata után kutatva kezdtük el foglalkozni az úgynevezett  

Cervicocraniomandibularis rendszerrel (CCM) és a beidegzésével kapcsolatos Trigemino cervicalis(TCC) komplexussal.

Ugyanis kimutatták az egész száj-, orrmelléküreget, az állkapocs ízületet, limbikus rendszert, kemény agyburok egy részét, ereket – egyszóval a koponya nagy részének beidegzését  a háromosztatú ideg – N. trigeminus szolgálja. Bármilyen működési zavarának sokkal komolyabb következménye lehet, mint egyszerű arcidegzsába.

Emellett az agy 60% – ának az érzékelő bemenetét jelenti, ezen értesül az agy a külső és belső környezet változásairól.

Napi 24 órában működik, alvás közben sem hagyja az idegrendszerünket pihenni. Ezért pl.: ezen rendszer zavaróból adódó fogcsikorgatás, horkolás krónikus fáradtsághoz, kimerüléshez vezet.

Trigeminalis rendszer az agy számára „reprezentálja” az egész szervezet működését, ami sokszor téves képet adhat és felesleges ” idegrendszeri„ reakciók miatt különböző panaszok veszik kezdetüket  Idegrendszeri kapcsolatok:

 • Ennek az idegnek agyvelői központja szoros kapcsolatban áll a felső nyaki csigolyák mellől /C1,C2,C3/ kilépő, koponya alatti izmokat/ suboccipitalis / beidegző- ideggyökökkel
 • Ezek feszülése, ami szinte minden stresszes szituációban kialakul – sőt, állandósul – a fej helyzetéért felelős
  • ehhez igazítja a testtartásunkat
  • visszahat ezen az idegszálon keresztül – az állkapocs helyzetére és funkciójára.
 • N.XI agyideg pedig csuklyás és biccentő izom tónusát ( m. sternocleidomastoideus és trapezius), ami ülő munkánál gyakran túlfeszül –  is közvetíti a háromosztatú idegen keresztül az idegrendszerre, ami test szerte izomtónus fokozást okoz.
 • A nyaki izmok fej előre/oldalra billentését hoznak létre, ami a testsúlyvonal eltolásával az egész testtartást negatívan befolyásolják. Így a helyi korrekció csak ideiglenes megoldást hoz létre.
 • N. vagus, a bolygó ideg – a nyugalmi paraszimpatikus reakciókért felelős agyideggel történő kölcsönhatása révén folyamatos túlzott aktivitás is felléphet, felborulhat a belső szervi egyensúly.
 • A C1-C2 felső két nyaki csigolya belső részéhez kapcsolódik a gerincvelő külső burka, amelyen keresztül kilépő idegszálak test minden sejtjével kommunikálnak.
 • Vegetatív idegrendszeren keresztül minden szervünk szabályozását felboríthatják. Mozgásszervi problémákat hozhatnak létre, amelyek sem gyógyszerekre, sem masszázsra, sem akár manuálterápiás ízületi korrekcióra, sőt akupunktúrára sem reagálnak tartósan. És a beteg csak szenved…
 • Az, hogy egy szervezetben milyen szinten alakul ki probléma, az elsősorban genetikától, szervezet veleszületett és szerzett alkalmazkodási képességétől, az élet során szerzett traumáktól és a környezeti tényezőktől is függ.

„Blokkok ” kialakulása:

 • Mivel már anyaméhben is sok mini – inzultus éri a koponyát, sőt szülés közben sok esetben a koponyát a szülő csatornán való áthaladás során érő traumák nem korrigálódnak ki teljesen a gyerekkorban, ez a rendszer már kicsi korunk óta állandó kompenzációban állhat. Ez teljes panaszmentességet jelent, de kisebb traumák során könnyen dekompenzálódhat – és kóros folyamatok egész garmadája veheti lassú, alattomos kezdetét.
 • A rendszer szájüregi része a legérzékenyebben a harapás-, főleg a fogak magasságának – vertikális dimenziójának  a legkisebb változására reagál. Fogak és állkapocs ízület akár 5 mikron különbséget is képesek érzékelni. Így nem csak az állkapocs ízület károsul, de a feszes izmok miatt pl.: éjszakai fogcsikorgatás, alvási zavarok, nyaki feszülések is kialakulhatnak, sokkal érzékenyebbé válhatunk stresszel szemben.

A rendszert érő minimális terhelési  zavar, mint például a foghúzás- teljesen felboríthatják

A legkisebb zavar, ami szabálytalan állású fogakból, helytelen állkapocs ízület helyzetéből  eredhet, a suboccipitális / koponya – nyak átmeneti izmok/ folyamatos ingerlését okozhatja az arra hajlamos szervezetben,  azaz feszültséget és fájdalmat produkálhat  a nyak és váll izmaiban. Ez a szervezet tűrőképességétől alig észrevehetőtől akár a súlyos láncreakcióhoz vezethet  az egész szervezetben.

A CCM rendszer zavara légző és nyelő garat  izmokkal való kapcsolata miatt légzési problémák, alvási apnoe és gyakran az asztma hátterében is állhat.

Mivel mind a bejutó oxigén mennyiségét sejtek szintjén krónikusan befolyásolja, agy nem megfelelő oxigenizációja miatt krónikus fáradtság, memória és koncentrációs zavarok is kialakulhatnak.

Nyaki csigolyák  torzulását is okoz, ami nyaki  fájdalom kiinduló oka lehet.

Ezt a torzítást ellensúlyozza az ellentétes oldali kompenzációs feszülés  a hát alsó részén, amely azonos oldali  medence csont előre forgatásához vezet.

Medence csavarodás derékfájás vagy ülőideg fájdalmához vezet, sőt, a un. „rövidebb láb szindróma ” is emiatt alakulhat ki, túlterhelt térddel, befelé dőlő bokával vagy bütyökkel tarkítva. 

Ezért a manapság divatos fogszabályozás,  pótlások, implantátumok behelyezése egyidejű állkapocs ízület és koponya korrekciója nélküli alkalmazása az egész szervezetre kiterjedő káros hatással járhat,  sőt, lehet, hogy éppen ezek az elérések vezettek a fogak eldeformálásához, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Így az esztétikai eredmény tartóssága is veszélybe kerülhet.

Ezért célszerű a látszólag megmagyarázhatatlannak vélt tünet együttesek mögött, pl.:

 • fokozott, ok nélküli izzadás,
 • fejfájás, nyakmerevség,
 • visszatérő puffadás,
 • gyakori felfázások stb.

Ha kizártak minden szervi okot, érdemes a craniomandibularis diszfunkciót, mint okozati tényezőt kivizsgálni és kezelni.

Tisztelt Pácienseink !

Értesítjük, hogy budapesti KovalenkoKlinika előreláthatólag 2021 második feléig zárva tart!
Újranyitásunkról Kovalenko Klinika Facebook oldalán értesítjük minden kedves Páciensünket!
 
A kezeléseket Selmeci Anikó soproni kolléganőnk 9400 Sopron, Deákkúti út 16. cím alatt +36709446565 telefonszámon történő előzetes egyeztetés után  továbbra is vállalja.
 
Soproni KovalenkoKlinikán több, mint 5 éves munkája során  visceralis manipulációt, cranialis és állkapocs korrekciót, pszichosomatikus esetekben kineziológiai módszereket, “agy-formatálást” alkalmaz.
 
Igény esetén havi szintű budapesti rendelést is megszervezhetünk! Erre +36709446565-ös számon várjuk jelentkezését!
 
Változatlanul lehetőség van az  online konzultációra, a fizetési lehetőségek részleteit info@kovalenkoklinika.hu  sopron@kovalenkoklinika.hu  címre írt emailben megismerheti.
 
Tisztelettel:
Dr Kovalenko Marina