Rotátor köpeny szindróma

Váll ízületét mozgató 3 fő izom m. supraspinatus, m. infraspinatus, m. teres minor. Utóbbi a lapockán ered és hónaljban végigfutva a vállcsúcs elülső felszínén okozhat szúró fájdalmat. Emellett rontja mellette futó kar vénájának összenyomódásával a váll keringését, az ízületek folyadékkal telivé válnak, mozgásterük beszűkül.

C 4-5 idegzi be őket, amely kisízület vagy porckorong általi nyomódása a könyök körüli izmokban is okoz feszültséget. Ezért hol a válla, hol a könyöke, hol az alkarja okoz panaszokat az illetőnek.

M.Piriformis szindróma

A szindróma lényege, hogy az ülő ideg különböző okok következtében a piriformis izomnyomása alá kerül és az ideg lefutásának megfelelően neurológiai tüneteket okoz. Az összenyomatás helyén a beteg nyomásra fájdalmat jelez, mely legtöbbször az ideg mentén végigfut. Az idegnek megfelelő ellátási területen zsibbadás, fájdalom jelentkezhet, az ideg által beidegzett izmok gyengesége, sorvadása alakulhat ki. Sokszor az idegek mellett futó artériák és vénák is nyomás alá kerülhetnek, megfelelő keringési panaszokat okozva, illetve az ideg saját vérellátását károsítva tovább rontja a neuropathiát=ideg vezetési zavar.

Kialakulásának oka lehet a fartájékon ért tompa trauma, sokszor farizomban adott injekciók. Az ülő életmódnak köszönhetően csípőízület állandósult behajlított tartása miatt kompenzációs fokozott ágyéki görbület alakul ki, mely a medence körüli izmokat fokozott erőkifejtésre kényszeríti, ennek következtében érintett izmok túlműködésén keresztül eredményezi a piriformis izom túlterhelését, megrövidülését.

Az elsődleges, helyi tünetek, főleg gyerekeknél nem túl jellemzőek; fartáji feszülés, mely a comb, lábszár nehézségét okozza, időnként a keresztcsontba , csípőízületbe kisugárzik. Fenék közepén mélyen ki is tapintható a megrövidült piriformis izom, nyomásérzékenység észlelhető. Fájdalmas lehet a cíipő erőltetett hajlításakor, kifele forgatáskor. A nyújtás és TAPE segítségével csökkenthetjük a farizmokra háruló izom túlterhelését, korrigálhatjuk a csípő, medence tájékot, csökkenthetjük a fájdalom szintjét, melyet tartós testtartás korrekcióval tovább csökkenthetünk és megszüntethetünk.

Tisztelt Pácienseink !

Értesítjük, hogy budapesti KovalenkoKlinika előreláthatólag 2021 második feléig zárva tart!
Újranyitásunkról Kovalenko Klinika Facebook oldalán értesítjük minden kedves Páciensünket!
 
A kezeléseket Selmeci Anikó soproni kolléganőnk 9400 Sopron, Deákkúti út 16. cím alatt +36709446565 telefonszámon történő előzetes egyeztetés után  továbbra is vállalja.
 
Soproni KovalenkoKlinikán több, mint 5 éves munkája során  visceralis manipulációt, cranialis és állkapocs korrekciót, pszichosomatikus esetekben kineziológiai módszereket, “agy-formatálást” alkalmaz.
 
Igény esetén havi szintű budapesti rendelést is megszervezhetünk! Erre +36709446565-ös számon várjuk jelentkezését!
 
Változatlanul lehetőség van az  online konzultációra, a fizetési lehetőségek részleteit info@kovalenkoklinika.hu  sopron@kovalenkoklinika.hu  címre írt emailben megismerheti.
 
Tisztelettel:
Dr Kovalenko Marina