Mikrosérülések

Az izmok fejlődéséhez szükséges a mozgás során elszakadó és a regenerációs fázisban izomépüléssel egybekötött rost regeneráció. Ha nem megfelelő a keringés, ha nincs meg a regenerációs pihenési idő, ha nem nyújtják az izmokat és egy tónusosabb izom hűl ki az edzés után, melynek nem megfelelő a keringése –ez mind ahhoz vezet, hogy hegesen, azaz egymásra rágyógyulva regenerálódnak az izomrostok, ezek szakító szilárdsága nagyobb, mint egészséges társaiké, gyulladásos gyűrű veszi őket körbe, és közé már nem tud beépülni újabb izomrost. Idővel a heg kötőszövetesedik, rigiddé, nyúlhatatlanná válik, rontja a szomszédos rostok munkáját, gyengíti azokat. Ez áttevődik az izmok által mozgatott ízületekre –csökken a mozgástartományuk, romlik az ízület tápanyagellátása –hiszen nincsen saját vérellátásuk, az izmok kapillárisaiból nyerik ki diffúzióval a tápanyagokat. A porc regenerációja csökken, elvékonyodik a porcfelszín, egy-egy erősebb igénybevételre vagy trauma hatására darabok válnak le belőle, amelyek tovább zavarják az ízület mozgását, fájdalmat okoznak-

A nem megfelelően működő izom ellenható antagonista izompárja is reflektórikusan feszül, tovább rontva az általuk ellátott ízület mozgástartományát. Az izmot ellátó idegszálon keresztül a gerincvelőszegmens reflektórikus izomgörcsöt hoz létre gerinc körüli izmokban, és dinamikus blokk keletkezik. Az egymáshoz húzott 2 szomszédos csigolya kisízülete blokkolódik, a közülük kilépő idegszál nyomás alá kerül. Bár helyileg nem fáj, az általa beidegzett minden izomban okoz feszülést.

És a folyamat egymást rontó folyamatok körforgásává válik.

A gerinc csigolyái, mint mozgékony struktúra összetevői állandó mikromozgásban vannak, naponta több százszor megközelítik a becsípődési állapotot, de amíg a feszülő izom vagy az ízületi gyulladás nem stabilizálja őket ebben a helyzetben, valódi becsípődés nem keletkezik. Ha igen, akkor elindul a fent részletezett folyamat. A pihenés hatására stabilizálódik a keringés, csökken a gyulladás és a beépített önhelyreállító mechanizmusoknak megfelelően kezdeti stádiumban ki is oldódhat magától a blokk.

Tisztelt Pácienseink !

Értesítjük, hogy budapesti KovalenkoKlinika előreláthatólag 2021 második feléig zárva tart!
Újranyitásunkról Kovalenko Klinika Facebook oldalán értesítjük minden kedves Páciensünket!
 
A kezeléseket Selmeci Anikó soproni kolléganőnk 9400 Sopron, Deákkúti út 16. cím alatt +36709446565 telefonszámon történő előzetes egyeztetés után  továbbra is vállalja.
 
Soproni KovalenkoKlinikán több, mint 5 éves munkája során  visceralis manipulációt, cranialis és állkapocs korrekciót, pszichosomatikus esetekben kineziológiai módszereket, “agy-formatálást” alkalmaz.
 
Igény esetén havi szintű budapesti rendelést is megszervezhetünk! Erre +36709446565-ös számon várjuk jelentkezését!
 
Változatlanul lehetőség van az  online konzultációra, a fizetési lehetőségek részleteit info@kovalenkoklinika.hu  sopron@kovalenkoklinika.hu  címre írt emailben megismerheti.
 
Tisztelettel:
Dr Kovalenko Marina