Menstruációs fájdalmak

A fájdalmas menstruáció – diszmenora

Menstruáció alatt a nők 90%-ának van valamilyen panasza. Száz nő közül azonban mindössze csak kettőnek szokott olyan erős fájdalma lenni, hogy szokásos feladatait nem tudja ellátni. Orvosi megítélés szerint csak ilyen esetekben nevezzük a vérzést úgynevezett fájdalmas menstruációnak. A menstruáló nőknek csaknem a felét érinti ez a vérzési rendellenesség. Közülük körülbelül 10% szenved súlyos dysmenorrhoeától.

Akkor beszélünk elsődleges dizmenorreáról, ha nem találnak okot a háttérben, és másodlagos dizmenorreáról, ha valamely nőgyógyászati betegség az oka. Az elsődleges dizmenorrea gyakori, talán a nők több, mint 50%-át érinti; 5-15%-ban jelentős. Általában serdülőkorban kezdődik, és elég súlyos lehet ahhoz, hogy a mindennapi aktivitást befolyásolja. Az elsődleges dizmenorrea enyhülhet a kor előrehaladtával és terhesség után. A másodlagos dizmenorrea kevésbé gyakori, a dysmenorrhoeás nők mintegy negyedét érinti. Oka: Ha a méh normálisnál kisebb (hipoplázia uteri), az azt mutatja, hogy a petefészkek a fejlődés évei alatt túl kevés hormont termeltek. Ilyenkor a vérzések már az első megjelenéstől kezdve fájdalmasak szoktak lenni.

Fájdalmas menstruációt kiválthat és fenntarthat lelki tényező is. Pszichológusok szerint tudat alatti gátlás alakulhat ki a serdülőben az ellen, hogy „nő legyen”. Ha a menstruáció csak évek vagy évtizedek után lesz fájdalmas, akkor szervi okokra kell gondolni, pl. miómás gócra, a belső nemi szervek gyulladására (petefészekgyulladás), kismendence vénás pangása, ami a méh keringési zavarai mögött állhat, ilyenkor a terhesség,mint veszélyeztető tényező játszik szerepet .

Gyakran idéz elő fájdalmat a méhbe helyezett fogamzásgátló eszköz, a kismedencebeli fertőzés és gyulladás, a méhizomzat daganata, polipja, a hibásan fejlődött méh és hüvely, a petefészektömlő és a méhnyak szűkülete. A szinte elviselhetetlenségig fokozódó menstruációs fájdalmat endometrózis is fenntarthatja. Az idegrendszer kóros reflexe szintén fájdalmas havi vérzéshez vezethet. Ha a menstruáció alkalmával egyéb ok miatt fájdalom gyötri a nőt, s ez néhányszor megismétlődik, feltételes reflex alakulhat ki, ami miatt a fájdalom akkor is megjelenhet menstruációkor, ha az oka már megszűnt. A központi idegrendszer túlérzékenysége ludas a lelki eredetű menstruációs fájdalomban. A fájdalom góca az alhasban van, de kisugározhat a hát alsó részébe és a combba is, és gyengeségérzés, hányinger, hányás, fejfájás és hasmenés társulhat hozzá.

Milyen élettani és biokémiai mechanizmus idézi elő a menstruációs fájdalmat?

Habár a köztiagybeli hipotalamuszban képződő és az agyalapi mirigyből szabaddá váló vazopresszin hormon is beavatkozik a méhizomzat összehúzódásaiba, mind több bizonyíték van arra, hogy amikor a havi vérzéssel kapcsolatban csökkenni kezd a petefészekből származó nemi hormonok mennyisége, a méhben megszaporodik azoknak a zsírszerű anyagoknak (prosztaglandinoknak) a töménysége, amelyek növelik a méh belső nyomását és akaratlan összehúzódásainak a számát. Emiatt csökken a méhizomzat vérellátása, ez fájdalmat gerjeszt. Mi szól emellett? Az, hogy ha gyógyszerrel helyreállítják a rendes méhbeli nyomást, és csökkentik a méhösszehúzódások számát, az izomzat helyi vérszegénysége megszűnik, s a fájdalom elmúlik.

Konzervatív kezelés

Bizonyos enzimgátló készítményekkel ugyan orvosolható a fájdalmas menstruáció. De mert e szereknek nemkívánatos gyomor-bél rendszeri, idegi és egyéb (bőrt, a légutakat, a vért, a szemet, a májat és a vesét magában foglaló) mellékhatásai lehetnek, nem minden nő kezelhető velük. Különösen azok szorulnak kíméletre, akik gyomor-bél rendszeri fekélyben szenvednek, illetőleg gyógyszerekre allergiásak. A fájdalmat általában leghatékonyabban nem-szteroid gyulladásgátló szerek csillapítják, mint az ibuprofen, naproxen és mefaminsav. Az ilyen szerek akkor a leghatékonyabbak, ha legfeljebb két nappal a menstruáció előtt kezdik el, és egy vagy két napig folytatják a menstruáció alatt. A hányingert és a hányást hányáscsillapító szerekkel lehet enyhíteni; de ezek a tünetek általában maguktól eltűnnek, amint a görcsök alábbhagynak. Elegendő pihenéssel, alvással és rendszeres testedzéssel is csökkenthetők a tünetek.

De mi van, ha mindez nem segít?

Ilyenkor fel kell térképezni a fájdalom kiinduló helyét és a kiváltó okot. Sokszor a lumbális L4-5 magasságából kiinduló vegetatív idegszálak felelősek a kisugárzó alhasi fájdalomért. Máskor a bélrendszer „lecsúszik ” a kismedencébe és nyomás alá helyezi a méhet és a petefészkeket. A hatalmas vénás plexusok rossz keringése önmagában is tompa fájdalmakat okozhatnak, hormonális hatásra ez tovább fokozódhat. Ha a fájdalom továbbra is befolyásolja a rendes tevékenységet, az ovulációt el lehet nyomni alacsony adagú fogamzásgátlókkal, melyek ösztrogént és progesztint tartalmaznak, vagy a hosszú hatású medroxiprogeszteronnal.Bármennyire is kicsi a hormontartalmúk, túlterhelik hosszú távon a máj méregtelenítő képességét, a gyulladásos készségünket egekbe emelhetik.

A másodlagos dizmenorrhea kezelése az októl függ. Szűk méhnyak csatornát sebészileg lehet tágítani, ami gyakran 3-6 hónapos enyhülést biztosít. Ha a kezelés sikertelen és a fájdalom különösen heves, a méhhez futó idegek elmetszése esetenként segít; de ennek fenyegető szövődménye lehet más medencei szervek, mint a húgyvezetékek (ureterek) sérülése.

Visceralis manipuláció ehhez képest lágy, kíméletes, de megfelelően végezve hosszútávú terápiát biztosít a keringés javítása, szervi “mozgástartomány” visszaállítása, medence korrekció által.

Tisztelt Pácienseink !

Értesítjük, hogy budapesti KovalenkoKlinika előreláthatólag 2021 második feléig zárva tart!
Újranyitásunkról Kovalenko Klinika Facebook oldalán értesítjük minden kedves Páciensünket!
 
A kezeléseket Selmeci Anikó soproni kolléganőnk 9400 Sopron, Deákkúti út 16. cím alatt +36709446565 telefonszámon történő előzetes egyeztetés után  továbbra is vállalja.
 
Soproni KovalenkoKlinikán több, mint 5 éves munkája során  visceralis manipulációt, cranialis és állkapocs korrekciót, pszichosomatikus esetekben kineziológiai módszereket, “agy-formatálást” alkalmaz.
 
Igény esetén havi szintű budapesti rendelést is megszervezhetünk! Erre +36709446565-ös számon várjuk jelentkezését!
 
Változatlanul lehetőség van az  online konzultációra, a fizetési lehetőségek részleteit info@kovalenkoklinika.hu  sopron@kovalenkoklinika.hu  címre írt emailben megismerheti.
 
Tisztelettel:
Dr Kovalenko Marina