Epe bántalmak, epepangás , puffadás

Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége. Az epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek. Az epeváladék vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalmaz, melyek a máj méregtelenítő funkciója során keletkeztek.

Ha az epe összetétele megváltozik, belőle kövek csapódhatnak ki. Nagyságuk általában a homokszemnyitől a galambtojás nagyságig igen változatos. Előfordulás 40 év felett a nők 10 % epeköves. Míg 20 és 29 éves kor közötti populációnak csak 2,5%-ában mutatható ki betegség, a 60-65 éves lakosság körében gyakorisága 25% felett van. 

Átlagosan a magyar emberek 15%-ának fejlődik ki élete folyamán epeköve. Ennél sokkal gyakoribb a kő nélküli epeelfolyási zavar. A közös epevezeték végén lévő gyűrűszerű záróizom- spnicter Oddie- túlfeszülése ahhoz vezet, hogy a bélben áthaladó ételre nem ömlik rá az epe, időbeli késéssel kerül be a bélbe, ahol savas mivolta miatt nyálkahártya irritációt okoz. Az alsóbb béltraktusban lévő baktériumok pedig főleg metánt tartalmazó gázokká bontják szét , ezzel elindítva a puffadást, bélgörcsöt.

Okok

Képződésüket elősegítik a többszörös epehólyag-gyulladás, az ún. epehólyag-megtöretés, mely miatt epepangás alakul ki, a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség, májzsugorodás, bizonyos gyomor-patkóbél fekély műtétek és gyakori a családi halmozódás.

A betegség gyakorisága főként a testsúly normalizálása és koleszterinszegény “reformétrend” bevezetésével csak részben csökkenthető, de megelőzése időben végzett diagnosztikával, epe elfolyási zavar mechanikus blokkjainak megoldásával és méregtelenítő kúrák végzésével lehetséges. A fogamzásgátló tabletták növelik a köves epehólyag okozta görcsök esélyét. Ezért a fogamzásgátló használata mellett az esetek jelentősebb hányadában derül ki a kövek jelenlétére. A mai orvosi nézetek szerint egyetlen „biztos” megoldás a műtét. Azonban az epekő az epehólyag eltávolítása után is hagyhat maga után szövődményt. Egyszerűbb esetben a visszamaradt epevezeték májon belüli szakaszában újra epekő képződik. Rosszabb esetben az epevezeték és a hasnyálmirigy-vezeték közös kivezető nyílása (“Vater-papilla”) elhegesedik, majd el is záródhat. Az újabb elzáródás idült hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. .

Tünetek, kórlefolyás

Az epekő-betegség, az esetek döntő többségében tünetmentes,eleinte minimális puffadásokat okoz. Legtöbbször véletlenszerűen ismerik föl egyéb okból végzett röntgenvizsgálat, műtét, máskor csak boncolás során. Sokszor mozgásszervi fájdalmak/jobb/bal váll, lapocka, /, hívják fel rá a figyelmet. Az epekő tüneteket zsíros vagy túl rostos étkezéskor okoz, ha bizonyos nagyságot elér, 8 mm-nél nagyobbra nő az átmérője, és ezért elzárja az epehólyag kivezető csövét és/vagy a közös epeelvezető csatornát . Az epehólyag elzáródása epegörcsben nyilvánul meg. Legjellemzőbb tünete a heves, görcsös jellegű, jobb bordaív alatti fájdalom, mely főként a jobb váll irányába sugárzik. A fájdalom percekkel az étkezés után jelentkezik, zsíros, nehéz ételek válthatják ki. A fájdalom lehet tompa vagy éles, késszúrásszerű is. A görcsök ismétlődnek. Ha az el nem folyt epe elfertőződik, heveny epehólyag-gyulladás (cholecystitis acuta) alakul ki. Ilyenkor a fájdalomhoz magas láz és sárgaság is társul. A közös elvezető csatorna elzáródása sárgaságban nyilvánul meg. Ha a pangó epe elfertőződik, epeelvezetőcső-gyulladás (cholangitis) alakul ki, mely minden esetben kórházi ellátást igénylő, életveszélyes állapot. Ha a kő bekerül a hasnyálmirigy kivezető csövébe, heveny hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis acuta) jön létre, mely szintén életveszélyes betegség.

Az epeutak elzáródása esetén a vizelet sötét színűvé válik, a széklet pedig agyagszürke lesz. Először a szem ideghártyáján, majd a bőrfelület többi része sárga elszíneződést mutat (icterus). Gyakori társuló tünet a hányinger, hányás, belekben a gázok felszaporodása (meteorizmus).

Diagnózis

A tünetek csak az esetek mintegy harmadában jellegzetesek, és az epekövek az esetek 80%-ában nem okoznak panaszt, így a diagnózisra csaknem véletlen folytán kerül sor. A kő, különösen, ha meszes, azaz kalciumot tartalmaz, képalkotó eljárásokkal jól kimutatható. A legfontosabb diagnosztikus eszközök:

Hasi ultrahang-vizsgálat: Mivel ultrahang segítségével főként a folyadékkal telt képletek (pl. az epehólyag) vizsgálható kiválóan, a vizsgálat önmagában is elegendő lehet a kórisme felállítására.

Kontrasztanyag nélküli (“natív”) hasi röntgenvizsgálat a meszes köveket jól kimutatja.

Kétes esetben nagy felbontóképességű radiológiai vizsgálatok (CT, MRI) jöhetnek szóba.

ERCP (endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia) során az epeutak és a hasnyálmirigy kivezető csövének kontrasztanyaggal történő feltöltése gyomortükrözés (gasztroszkópia) segítségével történik. Az eszközzel kisebb műtéteket is el lehet végezni, pl. a kivezető nyílásba szorult epekő könnyen eltávolítható.

Laboratóriumi vizsgálatok: A laboratóriumi vizsgálatokra egyéb betegségek kizárása miatt lehet szükség, mert az úgynevezett direkt és indirekt bilirubin vérszint, valamint a vizeletben a direkt bilirubin kimutatásával a sárgaságok alaptípusai jól elkülöníthetők egymástól.

Kezelés

A tünetmentes epekő nem igényel azonnali kezelést, de diagnosztizált epekőbetegséget csak panasz után ismerjük fel.

 Az hagyományos epehólyag-eltávolító műtét meglehetősen megterhelő volt és a beteg felépülése heteket vett igénybe. Ennek megfelelően a műtét szövődményei is gyakoriak és sokszor súlyosak voltak.

A laparoszkópiás kolecisztektómia hasi tükrözés során történő epehólyag-eltávolítást jelent. Ma főként tüneteket okozó epekőbetegségek eseteiben használják, egy napos kórházi tartózkodást elegendőnek tartanak a beavatkozás elvégzéséhez..

Fontos, hogy az epehólyag eltávolítása a kivezetőcsővel együtt történjék, mert a túl hosszúra hagyott “kacs” újabb epekő kialakulására ad lehetőséget. Gyakorlott kezekben a komoly szövődmények gyakorisága nem éri el az 1%-ot. A műtét előtt és után az orvos diétát , antibiotikumot rendel a betegnek.

Alternatív kezelés:

Bár erről legtöbbször nem tájékoztatják a beteget, de az epehólyag eltávolítás élete végéig kímélő diétára illik áttérni. Lesznek ételek, amelyeket nem ehet nagyobb mennyiségben. És bár nem lesznek fájdalmai, puffadásokra, discomfort érzésekre biztosan számíthat. Ez epesavak kiszámíthatatlan ürülése sok esetben állandó irritáció révé patkóbél gyulladást okozhat. Ez mind gyomorra, mind bél felszívódásra negatívan hat. Olyannyira, hogy az arra hajlamos betegekben refluxot, másodlagos tej érzékenységet hozzon létre.

Tisztelt Pácienseink !

Értesítjük, hogy budapesti KovalenkoKlinika előreláthatólag 2021 második feléig zárva tart!
Újranyitásunkról Kovalenko Klinika Facebook oldalán értesítjük minden kedves Páciensünket!
 
A kezeléseket Selmeci Anikó soproni kolléganőnk 9400 Sopron, Deákkúti út 16. cím alatt +36709446565 telefonszámon történő előzetes egyeztetés után  továbbra is vállalja.
 
Soproni KovalenkoKlinikán több, mint 5 éves munkája során  visceralis manipulációt, cranialis és állkapocs korrekciót, pszichosomatikus esetekben kineziológiai módszereket, “agy-formatálást” alkalmaz.
 
Igény esetén havi szintű budapesti rendelést is megszervezhetünk! Erre +36709446565-ös számon várjuk jelentkezését!
 
Változatlanul lehetőség van az  online konzultációra, a fizetési lehetőségek részleteit info@kovalenkoklinika.hu  sopron@kovalenkoklinika.hu  címre írt emailben megismerheti.
 
Tisztelettel:
Dr Kovalenko Marina