Anyagcsere kezelése

Az egyéni anyagcsere változás lehetséges mértéke függ a genetikai faktoroktól az eddig folytatott életmódtól, a szervezet méregtelenítési képességétől, az egyéb fennálló hormonális és immunrendszeri zavarok mértékétől. ennek megfelelően nagyon széles skálán változhat a páciens állapotától függően. Az elérhető legjobb eredmény a szervezet regeneráló készségének és öngyógyító kapacitásának tükrében alakul.

A mozgásszervi betegségek mellett azért foglalkozunk metabolizmusunk korrekciójával, mert mint minden a szervezetben, az előbbi kettő szoros kapcsolatban van, hiszen az izmok által feldolgozott savas anyagcsere végtermékeknek a máj által neutralizálódva a vesén keresztül kell elhagynia a szervezetet. Ha ezen az útvonalon bármelyik lépés zavart szenved, un. „elsavasodás” jön létre, hiszen a fel nem dolgozott, de zömében savas vegyhatású anyagok a rossz keringésű izmokban, ízületekben rakódnak le, ami az előbbiek megbetegedéséhez  vezet.

Anyagcsere szintjén a következő állomások működését tudjuk javítani:

1. Vérkeringés- itt a szállítási funkcióban nélkülözhetetlen. A képződés helyéről a feldolgozás, majd a kiürülés helyére viszi az anyagokat. Minél több helyen van pangás, keringési lassulás a szervezetben, annál több ideje van ezeknek az anyagoknak kifejteni toxikus hatásukat. Ehhez craniosacralis, craniovisceralis vascularis fogásokat használunk, ennek hatása cérnabeültetéssel hosszabbítható. Mivel az erek 90%a valamilyen izmon megy keresztül, myofascioralaxatios akupunktúrával ezek lazítása tehermentesíti az artériák és vénák működését.

2. Nyirokkeringés- a bélnél a zsírmolekulák, a szöveti szinten a nagyobb molekulasúlyú anyagok kiürítéséért felelős, méregtelenítés fontos útja. Ennek a helyreállítása  javítja a szövetek folyadékháztartását, a méregtelenítést, regenerációt még jobbá teszi

3. Funkcionális blokkok oldása- minden szer v függesztő szalagjain keresztül lép be a szervbe az artériás vér, innen távozik a feldolgozott anyagcsere végtermékekben gazdag vér /kivéve a tüdő/, itt érik el a szervezetet a vegetatív idegrendszeri rostok. 

Tiltott élelmiszerek:

  • Búza, tönköly, árpa, zab, rozs és a belőlük készült termékek: pehely, dara, csíra, korpa, morzsa, tészta, müzli stb.
  • Mediterrán gabonák közül: kusz-kusz, triticale, kamut
  • gluténtartalmú húsipari készítmények 
  • Sütemények, kekszek, csokoládék, cukorkák, rágógumik, amelyek nem gluténmentesek. 
  • Levesporok, leveskockák, mártásporok, fűszerkrémek, mustár, majonéz, ketchup. 
  • Holland, Rokfort sajtok.
  • Vodka, whisky, sör, gin.
  • Fogyókúrás porok, rostkoncentrátumok. 
  • Ételsűrítő, stabilizátor, karamell, citromsav, dextrin, mono- és diglicerid, maláta, maltodextrin, maltóz sütőpor
  • Fruktóz- glükóz szirup- joghurtokban is
  • Szójaital, szójaszósz, mizó
  • Instant kakaópor, kávé. 
  • Zöldalma, gyorsfagyasztott burgonya.

Nem mindenki számára ajánlott: 

Kukorica és formái: szemes, dara, és keményítő, tészta, pelyhek.Bizonyos emberek szervezetében magasabb inzulinszint kiugráshoz vezet, mint a többiekében. 

Ajánlott élelmiszerek:

  • Minden gyümölcs és zöldség (kivéve a fent részletezettek)
  • Juh- és kecsketej, ill. tejtermékek
  • Tojás
  • Hal
  • Sovány húsok: szárnyasok, sertés, marha, borjú, vadak.
  • Olajos magvak, diófélék
  • Hajdina
  • Quinoa
  • Amaránt
  • Köles
  • Rizs (fehér, barna, vörös, vad)
  • Ezekből készült tészta, puffasztott és extrudált termékek, stb.
  • Burgonya (keményítőként is).
  • Hüvelyesek 
  • Lisztekből: kukoricaliszt, rizsliszt, burgonyaliszt, tápiókaliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, szójaliszt, sárgaborsóliszt, csicseriliszt, babliszt, szentjánoskenyérmag-liszt, amarantliszt, guarmag-liszt- bár nem kellene felszívódnia, sérült nyálkahártyán átjuthat és vízvisszatartó szerepe jelentős lehet.