Sparkle up
Your life!
1126 Budapest,
Királyhágó utca 2.
+36-20 3788-799
info@kovalenkoklinika.hu
9400 Sopron,
Deákkúti út 16.
+36-70 9446-565
sopron@kovalenkoklinika.hu

Meddőség

A meddőség okai, alternatív megoldások és javaslatok:

 

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős arányban létrejöhet a terhesség.

Előfordulás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése megállapította, hogy a meddőség oka átlagosan 39 százalékban a női partnerben, 20 százalékban a férfi partnerben, 26 százalékban mindkét partnerben keresendő, további 15 százalékban pedig a meddőségnek nincs kimutatható oka, lelki eredetű okok állnak a gyermektelenség hátterében,a hosszú ideje tartó sikertelen próbálkozások és az esetleges vetélések által okozott pszichés problémák is nehezítik a teherbeesést.

A fentiek figyelembevételével tehát szükség esetén indokolt mindkét partner alapos meddőségi kivizsgálása, hogy a pontos okot megtalálják, és azután megfelelően kezelhessék. Magyarországon 15-20%-os meddőségi arányról beszélnek a szakemberek. A KSH szerint Magyarországon kb. 150 000 meddő házaspár él. Pedig ha megfelelő időben, megfelelő helyen kerül a pár orvoshoz, 85-90%-ban kezelhető meddőségük.

Napjainkban közel 5000-re tehető a „lombikbébik” száma, és több tízezer az egyéb kezelések után született gyermekeké. Sajnos a jelentkezők többsége későn kerül a megfelelő intézménybe. 40 év fölött csökken a teherbeesés valószínűsége, ehhez képest a kezelésre jelentkező nők átlagéletkora jelenleg kb. 36 év.

A nők a korral egyre kevésbé termékenyek. Egy 35 éves nőnek 94% az esélye, hogy rendszeres védekezésmentes szexuális élet mellett 3 év próbálkozás alatt teherbe esik. Ugyan ez az esély 38 éves nőnél már csak 77%. A férfiak esetében ez a tendencia kevésbé tisztázott.

A női meddőség ismert okai lehetnek:

KONVENCIONÁLIS OKOK :

·    hormonális zavarok

·    inzulinrezisztencia

·    korai petefészek-elégtelenség

·    PCOS

·    endometriózis

·    a méh és a függelékek, petefészek, petevezeték, gyulladásos folyamatai

·    a méh fejlődési rendellenességei

·    a méhnyak nyákállományának ondósejt elleni tulajdonsága

·    kemény a petesejt burka, és a spermium nem képes áthatolni rajta

·    enzimzavarok

·    bizonyos ritka kromoszóma-rendellenességek (Turner-szindróma, a több mint 2 X kromoszóma és a kevert nemiség)

             ALTERNATÍV OKOK :

Mindkét nemnél:

·    Cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenességek, mellékvese problémák

·    Hipotalamusz-hipofízis tényezők

·    Hiperprolaktinémia

·    Hypopituitarismus

·    bizonyos ritka kromoszóma-rendellenességek (Turner-szindróma, a több mint 2 X kromoszóma és a kevert nemiség)

A férfiak nemzőképtelenség:

lehet közösülési képtelenség (impotencia coeundi, ejtsd: koeundi) vagy tényleges fogamzó képtelenség (impotencia generandi). A férfi fogamzó képesség alapfeltételei a közösülési képesség (ld. erektilis diszfunkciók), és a megfelelő mennyiségű és minőségű ondó termelődése, és akadálytalan ürülése, az ivarcsatorna fertőzésmentessége, itt leginkább a gócok lehetnek felelősek

 

Női hormonális okok:

A női meddőség egyik nagy csoportját a hormonális problémák jelentik. Ezekben közös, hogy a peteérés nem megy végbe, így a megtermékenyülés sem lehetséges. Az eltérések érinthetik a hypothalamus, az agyalapi mirigy, a petefészkek, a pajzsmirigy, a mellékvesekéreg működését.

A peteérés rendellenességei:

 

A női meddőség hátterében, a peteérés rendellenessége is állhat. Az agy ovulációt szabályozó területének rendellenes működése, alacsony luteinizáló hormon (LH) és follikulus stimuláló hormon (FSH) szintet eredményezhet. Már a hormonális rendszer nagyon kisfokú megbetegedése is befolyásolhatja az ovulációt. A hipotalamus-hipofízis rendszer rendellenes működést okozhatja sérülés, daganatos megbetegedés, túlzott testedzés illetve éhezés is. De a keringés zavarai és máj hormon semlegesítő hatásának dysfunkciója is zavart okozhat.

 

Megemelkedett prolactin szint (hiperprolactinaemia).

A prolactin hormon serkenti az anyatej termelődését. Ha nem áll fenn terhesség, vagy nem szoptat a magas prolactin szint befolyásolhatja ovulációt. A prolactin szint megemelkedése, egyfelől a hipofízis daganatos megbetegedését jelezheti. Másfelől bizonyos gyógyszerek is megemelhetik a prolactin szintet. A terhességtől, illetve szoptatástól függetlenül megjelenő tejtermelés jelezheti a magas prolactin szintet.

Az inzulinrezisztencia egyes eseteiben fokozott visceralis zsírszövet szaporodással járhat, ami maga is más gyulladásos anyagok mellett ösztorgént és prolaktint is képes termelni, összezavarva az egész szervezetet.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS).

A policisztás ovárium szindrómában szervezete túl sok androgén hormont termel, befolyásolva az ovulációt. Ebben a betegségben a petefészkekben apró kis ciszták szaporodnak fel, valódi peteérés azonban nem történik. A peteérés elmaradása mellett sok esetben a cukoranyagcsere zavara is fennáll- csökkent glükóz tolerancia, izulinrezisztencia -, a betegek nemegyszer túlsúlyosak és megfigyelhető a férfias típusú szőrzet is, de nem minden esetben.

Korai menopauza.

Korai menopauzáról beszélünk akkor, ha 35 éves kor előtt elmarad a menstruáció és megszűnik a peteérés. Bár a háttérben álló okot gyakran genetikaiak, de  bizonyos kórképeket kapcsolatba hoztak már a korai menopauzával, ide értve a különböző immun- és hormon betegségeket, sugár- vagy kemoterápiás kezelést, dohányzást és máj méregtelenítési zavarát is .

A hormonális okok közé sorolható a fogamzásgátló gyógyszerek hosszas szedésének abbahagyását követő teherbeesési képtelenség.

 

Mechanikai akadályok

 
 

A női meddőség másik nagy csoportjába olyan betegségek tartoznak, amelyek mechanikus úton teszik lehetetlenné a megtermékenyülést vagy a beágyazódást. Ide sorolhatók a hüvely, a méh és a petevezetők veleszületett eltérései (a szervek elégtelen kifejlődése vagy az alaki deformitások), amelyek többnyire műtéti úton kezelhetők.

A petevezető károsodása vagy elzáródása.

 

A petevezető károsodását elsősorban a petevezeték gyulladásos megbetegedése eredményezi. A legtöbb eset hátterében egyre gyakrabban Chlamydia fertőzés áll.

A petevezető gyulladása gyakran észrevétlen marad, csak néha járhat fájdalommal és lázzal. A petevezeték károsodása jelentősen akadályt képezhet a fogantatás szempontjából, mivel a megtermékenyített petesejt nem lesz képes a petevezetéken keresztül eljutni a méhbe. A petevezető egyszeri gyulladási is megzavarhatja a megtermékenyülést, továbbá a méhen kívüli terhesség kockázata minden egyes petevezeték gyulladással nő.

 

 

Endometriózis

Endometriózisról beszélünk, ha a méhszövet a méhen kívül beágyazódik, és növekedésnek indul, befolyásolva a petefészkek, a méh és a petevezetők működését. Ezek a beágyazódott „csokoládé cysták” rendesen reagálnak a hormonális ciklusra, növekednek, majd minden hónapban nyálkahártyájuk vérzés kíséretében lelökődik, párhuzamosan a méh nyálkahártyájával. Ez a folyamat hegesedéshez, gyulladáshoz vezethet. Nagyon gyakran kismedencei fájdalom, görcsösség és meddőség is kialakul. Inzulinrezisztensekben gyakoribb.

Benignus uterinális fibroidok.

A fibroidok a méh falában kialakuló jóindulatú daganatok, amelyek nagyon gyakran alakulnak ki 30 éves kor felett. Időnként meddőséget okozhatnak a petevezetékek elzárásával.

Kismedencei összenövések:

Kismedencei összenövésnek valamilyen kismedencei gyulladás, vakbélgyulladás, hasűri vagy kismedencei műtét után, a kismedencei szervek körül kialakuló nagy mennyiségű hegszövetet nevezzük, mely összenövéseket okoz a szervek falai között.

Környezeti tényezők

A mérgek mint például a ragasztók,  illékony szerves oldószerek vagy szilikonok, fizikális hatások, kémiai szennyeződések és rovarirtó szerek csökkentés a teherbeesés esélyét, az embrió egészséges növekedését.

De a savas anyagcsere végtermékek, a glükóz is hosszabb ideig tartó magas koncentrációja is hasonló romboló hatásokkal bírnak.

Ezért minden teherbe esni kívánó nőnek teljes méregtelenítő kúrát javaslunk, hiszen a fogantatás után minimum 1.5 évig nem tudunk teljes mértékben méregteleníteni , egészen a szoptatás végéig.

Három olyan kiegészítő és alternatív meddőségi kezelés létezik, melyek tudományosan igazoltak és eredményeik megjelentek lektorált orvosi folyóiratokban.

  1. Akupunktúra: Egy 2002-es német tanulmány szerint az IVF embrió transzfer előtt és után 25 perccel végzett akupunktúra jelentősen megnöveli az IVF sikerességét. 2006-ban a The University of South Australia által végzett tanulmány kimutatta, hogy az akupunktúrás csoport esélyei a teherbe esésre másfélszer nagyobbak, mint a kontroll-csoporté., az akupunktúra biztonságos segítője lehet az in-vitro fertilizációnak. Ezt a hatást cérnabeültetéssel tovább javítani tudjuk.
  2. Manuális fizioterápiás technika: Egy 2008-as tanulmány szerint ez a technika újra megnyitja a petevezetéket és a blokkolt funkciókat is oldja. A terápia célja, hogy kezelje az összenövések által korlátozott szerveket és visszaadja a reprodukciós rendszer mozgékonyságát. Ezt Klinikánkon Nyirok Drainage-zsal összekapcsolt Craniovisceralis technikával kapcsolt kezeléssorozattal érjük el.
  3. Csoportos pszichológiai terápia: 2000-ben egy Harvard Medical School tanulmány vizsgálta a csoportterápia lehetséges hatásait olyan meddő nőkön, akik már legalább egy éve sikertelenül próbálkoztak teherbe esni. Mindkét terápiás csoport - a támogató és a kognitív viselkedésterápiás csoport - statisztikailag jelentősen jobb teherbe esési arányt értek el, mint a kontroll-csoport.

 


Aktuális

Aktuális

Csatlakozzon, legyen naprakész!

Copyright 2018, Kovalenko Klinika