Sparkle up
Your life!
1126 Budapest,
Királyhágó utca 2.
+36-20 3788-799
info@kovalenkoklinika.hu
9400 Sopron,
Deákkúti út 16.
+36-70 9446-565
sopron@kovalenkoklinika.hu

Craniosacralis technika

Hatásmechanizmus:
A craniosacralis technika során a zavart okozó kötőszöveti blokkokat
 kezeljük.
Visszaállítjuk a központi idegrendszer testünkben zajló minden egyes folyamatát szabályozó képességét.
Beindítjuk az önregeneráló képességünket, speciális technikával összehangolhatjuk a szervezetünkben zajló folyamatokat. Például a vércukorszint és inzulin kibocsátásának a folyamatát összehangolva lehetővé válhat az egész anyagcsere javítása, kevesebb zsír fog raktározódni, több energiához juthatnak az izmok.

 

Mi a craniosacralis technika?

Ez egy gyengéd és mégis rendkívül hatékony módszer. Jellemzője a mikro manipuláció, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrigálásán, kötőszöveti – és izomhártyák finom lazításán, gerinc körüli burkok nyújtásán alapul.
 

Mi az anatómiai alapja?

A lágy terápia alapja a craniosacralis rendszer, amely a légzési és keringési szervrendszer mellett, a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi.
A craniosacralis elnevezés a cranium (=koponya) és a sacrum (=keresztcsont) funkcionális egységére utal.
Ez a rendszer az agyat és a gerincvelőt körülvevő és védő kötőszövetes hártyából (dura mater) és az abban ritmusosan képződő és elvezetődő agyi-gerincvelői folyadékból, továbbá izmokkal és csontokkal szoros kapcsolatban lévő kötőszöveti rendszerből áll.
A testben minden csont, izom, kötőszöveti vagy belsőszervi változást idegek érzékelik, melyek kapcsolatban állnak a dura materrel. Ebben a összeköttetésben -fizikai vagy lelki sérülések miatt- kialakuló gátak akadályozhatják az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, amely különböző rendellenességekhez vezethetnek helyi és szervezeti szinten egyaránt.

 

Mi a terápia célja?

Terápia célja a kötőszövetes hártyák ellazítása, és rajtuk keresztül az ízületi feszültségek korrekciója, az izom relaxáció, az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, a koponyán belüli membránok lazítása, agyi keringés javítása. Fizikai és lelki stresszek oldása.

Segítségével hatást gyakorolhatunk a test egyéb részeire, szerveire, szervrendszerre, a csont és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energia rendszerére is.

 

Mozgásszervi problémáim vannak, miért kell részt vennem lágy terápián is?

Míg 10 éve a traumás, "becsípődéses" betegek jelentették a hozzánk fordulók zömét, mára a páciensek 60-70%-ában nem csupán funkcionális, fájdalmat okozó blokkokat találunk, de a gerinc és környező izmainak anyagcsere alapú betegségét, méregtelenítési zavarait, diagnosztizálhatunk. Míg az első csoport tagjai 1-2 akupunktúrás kezelés után panaszmentessé váltak, az anyagcsere eredet miatt csak méregtelenítési és belső szervekre ható technika árán tudjuk ezt az állapotot elérni.

Itt nem elég a "jéghegy csúcsát" eltűntetni, a hosszútávú megoldás feltétele a metabolikus (anyagcsere) változások.

Kezelés menete:

A vizsgálat során finom kézmozdulatokkal a koponyától a keresztcsontig haladunk, bejárva az ún. „membrán útvonalat”, azt a kemény (durális) membránrendszert, amelyben a liquor áramlik. Ha azt érzékeljük, hogy a liquor áramlása nem megfelelő vagy akadályozott, korrigáljuk a koponyacsontok mikro mozgásait, elősegítve ezzel a folyadék normális mozgását.A koponyacsont varratainak manipulációval elérhető, hogy az agy és gerincvelő ismét a legmagasabb kapacitással működjön, az idegrendszer harmonizálásával pedig lehetővé válik az egész szervezet egyensúlyának visszaállítása.
A kötőszövet szintjén keletkezett blokkok is oldahatók ezzel a technikával. Ezek stressz, pszichés és fizikai trauma miatt keletkezhetnek.  

 

Mit várhatok kezelés közben?

A craniosacralis terápiát mindenki másképpen éli meg. A nagyon érzékeny egyének végigkövetik a terapeuta minden mozdulatát, a kevésbé szenzitívek alig éreznek valamit, náluk a hatás kialakulása lesz csak észlelhető. Általánosságban a blokkok oldása felmelegedéssel, pulzálással, bélmozgással, sóhajtással, megkönnyebüléssel kísért folyamat. Ez akár több hétig is eltarthat a probléma jellegének megfelelően.

 

Mi várható a kezelés után?

Kisebb fáradtság, fejfájás, érzelmi labilitás mind azoknak a folyamatoknak a felszíni megnyílvánulásai, amik bennünk zajlanak.


Aktuális

Aktuális

Csatlakozzon, legyen naprakész!

Copyright 2018, Kovalenko Klinika